Rezumatul  conferinței „Managementul riscului clinic” – 20 martie 2019

Rezumatul conferinței „Managementul riscului clinic” – 20 martie 2019

Conferința „Managementul riscului clinic” s-a desfășurat miercuri, 20 martie 2019, în București. Evenimentul a fost organizat de Fundația Amfiteatruîn parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

Partener de program: Asociația pentru Managementul Calității în Sănătate

La eveniment, care s-a desfașurat pe ateliere de lucru,  au participat  98 de reprezentanți din sistemul medical românesc–manageri de spitale, directori medicali, medici de toate specialităţile, directori de îngrijiri, asistenți medicali, membri ai structurilor de management al calității din unitățile sanitare, evaluatori de servicii de sănătate precum și invitați de la Chișinău.

Premergător evenimentului, participanții înscriși au primit materiale pregătitoare-bibliografie de specialitate și informații despre modul de derulare a atelierelor.

Conferința a fost deschisă de domnul Dr. Vasile Cepoi, Secretar de Stat și Președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, care a prezentat abordarea practică de management a riscurilor clinice și modul de lucru pe ateliere. (descarcă prezentarea)

  • Atelier 1 – Identificarea, evaluarea și prioritizarea riscurilor clinice
  •                   – Elaborarea registrului riscurilor clinice
  • Atelier 2 – Evaluarea retrospectivă a infecțiilor asociate asistenței medicale
  •                   – Identificarea și raportarea fără caracter acuzator a evenimentelor adverse asociate asistenței medicale

În pregătirea atelierelor au fost susținute prezentări de către coordonatorii atelierelor:

Toți participanții au parcurs cele două  ateliere, au  lucrat în grupuri de câte zece persoane  sub îndrumarea specialiștilor ANMCS , utilizând practic aplicația CAPESARO, instrument pus la dispoziția  unităților sanitare pentru optimizarea transmiterii informațiilor către ANMCS.

Fiecare echipă a identificat și prezentat posibile riscuri clinice care pot conduce la afectarea pacientului și a simulat înregistrarea acestora în registrul riscurilor clinice. De asemenea, prin analiza retrospectivă a unor foi de observație s-au identificat posibile evenimente adverse asociate asistenței medicale pentru care s-au elaborat și comunicat rapoarte de analiză.

Având în vedere interesul manifestat de participanți și considerând că prin organizarea atelierelor de lucru poate fi facilitat procesul de înțelegere a metodelor de identificare a riscurilor asociate actului medical, următoarele  evenimente se vor desfășura în același format practic și interactiv.

Vom relua tema managementului riscului clinic în evenimente regionale, a căror grafic de desfășurare urmează să fie stabilit și comunicat în cel mai  scurt timp.

Mulțumim tuturor pentru participare și deosebita implicare!

Galerie foto:

Close Menu