Concluziile Forumului International pentru Turismul de Sanatate, editia a X-a
Fundația Amfiteatru, in colaborare cu Ministerul Turismului, a organizat Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate, în București, în perioada 19-20 aprilie 2018.
Evenimentul s-a desfasurat sub egida Clusterului Medical “Sănătate România” avand ca partener institutional Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), partener de program Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), si partener de proiect Centrul European pentru Educatie, Cercetare si Dezvoltare – Sintesis.
Principalele obiective ale evenimentului au fost asigurate in baza Parteneriatului dintre OPTBR – Fundatia Amfiteatru si ANMCSM, incheiat in februarie a.c., cu prilejul seminarului organizat la Targul de Turism al Romaniei.
Au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai sectoarelor balnear si medical, reprezentanti din domeniul cercetarii si mediului academic, firme de turism, presa etc.
Editia a X-a a FITS a fost concentrata pe dezbaterea rolului şi importanţei acreditărilor şi certificărilor naţionale şi internaţionale, ca si garanţie a calităţii serviciilor de sănătate.
Generatorii de dezbateri au pornit de la ideea ca turismul de sanatate este o industrie in continua crestere, iar in momentul de fata, se impune realizarea pasul necesar pentru a valorifica potentialul si conditiile favorizante pe teritoriul tarii, facandu-le cunoscute la nivel international.
Fapt confirmat si de specialisti, Romania dispune de un bogat potential natural terapeutic, de specialisti si programe in domeniu, dar este necesar ca acestea sa fie de calitate superioara, certificate. Necesitatea acestor standarde, ca si garantie a calitatii serviciilor de sanatate, a fost impusa de Uniunea Europenea, in ideea asigurarii unei calitati comparative intre furnizorii de servicii, pentru o libera circulatie a pacientilor in tarile Uniunii.
Participantii la eveniment au ajuns la concluzia ca simpla certificare nu asigura cresterea numarului de turisti, ci da o dovada de incredere in calitatea serviciilor si a potentialului, in comparatie si conformitate cu standarde europene; problema certificarilor se poate pune si pentru agentiile / turoperatorii specializati pe programe de sanatate (fie medical, fie balneo), care ar putea constitui un grup de promotori ai programelor romanesti.
In cadrul dezbaterilor, s-a pus accentul si pe tipul de acreditari si certificari pentru care se opteaza: s-a discutat relevanta standardelor specifice unei anumite tari, in raport de standardele valabile in toata Europa si recunoscute de casele de asigurari de sanatate, care returneaza clientilor sumele cuvenite pentru tratamentul realizat in Romania.
A fost evidentiat un aspect esential al Directivei 24/2011 a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, si anume acela ca pe teritioriul Uniunii Europene, asiguratorul este obligat sa deconteze cheltuielile medicale al asiguratului, indiferent de tara unde se afla, dar sa nu depaseasca pretul din tara de origine. Asadar, orice pacient care vine in Romania poate sa isi deconteze cheltuielile medicale, acesta fiind un element cheie pentru promovarea si dezvoltarea turismului de sanatate in tara.
A fost coniderata deosebit de utila realizarea de catre ANMCS de standarde pentru fiecare domeniu de sanatate.
De asemenea, a fost sustinuta ideea elaborarii unui ghid pentru obtinerea standardelor, precum si a declararii destinatiilor de sanatate.
Printre solutiile propuse in cadrul Forumului, se numara promovarea unei legislații favorabile turismului balnear care sa incurajeze investitorii si sa protejeze resursele naturale utilizate in scop terapeutic, elaborarea unei strategii de promovare specifice; infiintarea in cadrul Ministerului Turismului a unei structuri responsabile cu turismul de sanatate, infiintarea unor parteneriate de tip public-privat, de la nivelul local (primarii, Consilii judetene, investitori) si pana la nivelul central, capabile sa implementeze proiecte si programe de success, inițierea și dezvoltarea de clustere regionale si pe domenii, implementarea unor standarde de calitate recunoscute pe plan european si international în vederea accesului turiștilor străini prin Casele de Asigurari de Sănătate Private sau Casele de Pensii Private. Acest obiectiv este prevazut in protocolul de colaborare incheiat in martie 2018 intre ANMCS, OPTBR si Fundatia Amfiteatru.
S-a propus organizarea unui eveniment, mai larg, cu implicarea tuturor factorilor ce actioneaza in domeniu, pentru stabilirea procedurilor ce ar trebui adoptate in vederea asigurarii intrarii Romaniei pe piata europeana si care sa includa lansarea brandului „Health Romania” .
Participantii au remarcat o maturizare si o evolutie vizibila a continutului Forumului International pentru Turismul Responsabil, care a generat in cadrul acestei editii, abordari de aspecte bine determinate si ridicari de probleme concrete. Din aceste considerente, a fost propusa lansarea Parteneriatului National pentru Turismul de Sanatate, deschis partenerilor, atat persoane juridice, cat si fizice, proiect care isi propune sa sigure o comunicare constanta intre toate partile implicate, pentru a imbunatati si dezvolta turismul de sanatate din Romania. In cadrul acestuia va functiona un grup de lucru in scopul simplificarii birocratiei pentru zona balneoturistica si medicala. Totodata, se va lansa un program de preventie wellness la care vor lua parte hoteluri si pensiuni.
O alta propunere acceptata ca fiind prioritara este aceea de lansare a unui program de certificari pentru personalul din turismul de sanatate.
S-a confirmat – si de data aceasta – utilitatea unor astfel de intalniri intre specialisti; ele ofera posibilitatea unor dezbateri, schimburi de bune practici si stabilirea de planuri comune de actiune.
Pornind de la discutiile desfasurate in cadrul Forumului, se va crea o platforma comuna, dedicata turismului de sanatate la care vor putea adera toti cei interesati. Pe site-ul www.turismuldesanatate.ro, se va crea si o sectiune speciala de comunicare in acest sens.