Rezumat conferința IAAM
În perioada 15-17 iunie 2023 a avut loc, la Târgu Mureș, Conferința de consens național privind elaborarea și implementarea ediției a III-a – revizuită și actualizată a Ghidului de management al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.
Evenimentul, organizat de Clusterul Sănătate România, în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu sprijinul Estima Medical Group, Biotrend Plus si Klintensiv, a reunit peste 100 de profesioniști din domeniul sănătății- medici epidemiologi si infecționiști , asistenți medicali, membri ai structurilor de management al calității din unitățile sanitare, manageri de spitale, evaluatori de servicii de sănătate.
Scopul principal al evenimentului a fost facilitarea dezbaterilor asupra unor teme prioritare care au legatura directă cu problemele din practică , in vederea revizuirii și actualizării Ghidului de management al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale-ediția a II-a, publicat în anul 2017.
Caracteristica evenimentului, al cărui moderator a fost a fost dl. Constantin Poiană-managerul Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, a constat în discuțiile deschise, în care s-au implicat toți participanții, privitor la procesele și acțiunile care trebuie întreprinse la nivelul spitalului și în relația cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Evenimentul a fost structurat în patru module, fiecare abordând aspecte specifice ale gestionării infecțiilor asociate asistenței medicale.
Modulele au fost coordonate de:
Prof. univ. Dr. Doina Azoicăi – Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași
Dr. Vasile Cepoi – Institutul Regional de Oncologie Iași
Dl. Valentin Florin Ciocan-Președinte, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate
Prof. univ. Dr. Doina Carmen Manciuc – Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”Iași
Conf.univ. Dr. Lucian Indrei – UMF “Grigore T. Popa”, Iași
Modulul I s-a concentrat pe modalitățile active de identificare și analiză a infecțiilor asociate asistenței medicale și a evenimentelor adverse cauzate de acestea. Participanții au discutat despre metodele și instrumentele disponibile pentru detectarea și evaluarea acestor infecții, precum și despre acțiunile care pot fi luate pentru prevenirea și reducerea lor.
Modulul II a abordat analiza cerințelor din standardele de acreditare care vizează prevenirea și combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale. S-a subliniat importanța simplificării și debirocratizării procedurilor de conformare la aceste cerințe, cu scopul de a crește aderența utilizatorilor la măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor.
Modulul III a adus în discuție actualitățile în prevenirea și combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale. Tematicile abordate au inclus noile descoperiri în domeniu, strategiile inovatoare și bunele practici pentru prevenirea și controlul infecțiilor, precum și rolul tehnologiei în acest proces.
Modulul IV s-a concentrat asupra managementului eficient al curățeniei în mediul spitalicesc. Participanții au împărtășit experiențe practice privind prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale
Fiecare dintre aceste module a fost divizat la rândul său, în mai multe subteme coordonate de profesioniști, abordând: Importanța evaluării, filtrării si decontaminării aerului intraspitalicesc, rezistența la antibiotice, Soluții pentru reducerea riscului de circulație și răspândire a agenților patogeni cu rezistență crescută în mediul de spital, Modalități active de identificare și analiză a IAAM, Mijloace de decontaminare, curățenie și igienă, Cauzele aderenței reduse la respectarea cerințelor din standarde, Dificultăți în asigurarea condițiilor pentru respectarea bunelor practici de prevenire și combatere a IAAM, Noi strategii de prevenire a IAAM și exemple de bune practici din anumite spitale din țară.
În cadrul discuțiilor s-a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între spitale, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și instituțiile statului implicate direct în implementarea unui sistem eficient de gestionare al infecțiilor asociate asistenței medicale.
Mulțumim tuturor participanților pentru deosebita implicare!
Prezentări în cadrul conferinței:
-Conf. univ. Dr. Felicia Toma – Compartiment prevenție în cadrul laboratorului de analize medicale
-Conf. univ. Dr. Mioara Matei – Mijloace de decontaminare a aerului si suprafetelor. Instrumente de control_MM
-Dr. Alina Breazu – Raport de morbiditate comparativă 2021 vs 2022 la nivelul SCJU Sf. Spiridon Iași
-Dr. Andi Radu Agrosoaie – Evaluarea, filtrarea și decontaminarea aerului intraspitalicesc
-Dr. Carmen Marcu – Noi strategii de prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale
-Dr. Lavinia Mocanu – Infecțiile asociate aistenței medicale, prin prisma serviciului de management al calitâții
-Dr. Raluca Gabriela Popescu – Modalități de prevenire și control IAAM incadrul SMU Moinești
-Dr. Raluca Mihaela Filimon – Modalități de instruire și control a bunelor practici de igienă a mâinilor
-Dr. Raluca Mihaela Filimon – Modalităti active de identificare și analiză a IAAM
-Dr. Sanda Mihaela Prelipcean – Cauzele profunde ale adrerenței reduse la respectarea cerințelor din standarde
-Dr. Sanda Mihaela Prelipcean – Dificultâți în asigurarea condițiilor pentru respectarea bunelor practici de prevenire și combatere a IAAM
-Dr. Vasile Cepoi – Aspecte birocratice ala managementului IAAM
-Drd. Nicoleta Luchian – Aspecte clinico-epidemiologice privind IAAM
-Ing. Nicolae Țipter – Mijloace actuale de curatenie. Sisteme informatice de monitorizare si control iunie
-Ion-Horia Suciu – Noțiuni de corelare a ediției a doua a standardelor de acreditare a spitalelor cu problematica IAAM
-Pierre Hazee, OneLife – Biokom-Enzymatic decontamination solutions
-Prof. univ. Dr. Doina Azoicai – Metode de analiză a cauzelor care determină apariția și evoluția IAAM
-Prof. univ. Dr. Toader Septimiu Voidăzan – Soluții pentru reducerea riscului de circulație și răspândire a agenților patogeni cu rezistență crescută în mediul de spital
-Prof. univ. Dr.Carmen Manciuc – Fenomenul de rezistență la antibiotice, consecință a practicile de antibioterapie și evoluția IAAM
Galerie foto: