Rezumatul conferinței „Auditul clinic și îngrijirea pacientului – parte a managementului calității în sănătate”
În cadrul programului profesional ştiinţific „Managementul calităţii în sănătate” şi sub egida clusterului medical „Sănătate România”, în data de 12 decembrie 2018 s-au desfăşurat lucrările conferinţei cu tema “Auditul clinic și îngrijirea pacientului – parte a managementului calității în sănătate”, eveniment realizat de Fundația Amfiteatru în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Partener de program: Asociația pentru Managementul Calității în Sănătate.
La eveniment au participat peste 160 de specialiști din sănătate-preponderent medici, dar si asistenți medicali, responsabili cu managementul calității din unitățile sanitare și evalutatori de servicii de sănătate.
Conferința a fost structurată în două părți – prezentări în plen și ateliere de lucru.
Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Dr. Vasile Cepoi, Secretar de stat și Președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Dr. Elena Dumitrașcu, Director general A.N.M.C.S. și Dr. Adina Geană, Director Centrul de Management si Promovarea Sanatatii-Școala Națională de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, care au subliniat importanța temei având în vedere faptul că standardul de audit clinic este unul dintre standardele cele mai puțin îndeplinite de către spitale.
În pregătirea atelierelor au fost susținute prezentările în plen:
•Identificarea și raportarea infecțiilor asociate asistenței medicale- Dr. Răzvan Ioan Grecu- UMF Grigore T. Popa (video) și Șef lucrări univ. Dr. Maria-Elena Cocuz (video) –Facultatea de Medicină, Universitatea Transilvania din Brașov
•Identificarea și raportarea erorilor de administrare a medicamentelor Acad. Prof. univ. Dr. Dragoș Marinescu (video)– Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Dr. Puiu Olivian Stovicek (video), evaluator de servicii de sănătate
• Identificarea și raportarea erorilor de diagnostic – Prof. univ. Dr. Dan GAIȚĂ (video 1, video 2), Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara – Clinica de Recuperare Cardiovasculară
•Realizarea unei misiuni de audit clinic – Dr.Vasile CEPOI (video)
•Auditul clinic-criterii, obiective, ciclul unui audit – Dr. Adina GEANĂ
S-a lucrat apoi pe ateliere: participantii, în grupe de câte zece si îndrumați de coordonatorii de ateliere , au lucrat efectiv, fiecare grupă având o situație concretă de analizat pe una dintre cele patru teme de audit clinic propuse:
•Auditul clinic în evaluarea bunelor practici de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale
•Auditul clinic în identificarea și raportarea erorilor de diagnostic
•Auditul clinic în identificarea și raportarea erorilor de medicație
•Auditul clinic în privința respectării bunelor practici în antibioterapie
Având în vedere interesul manifestat de participanți și considerând că prin organizarea atelierelor de lucru poate fi facilitat procesul de înțelegere a metodelor de identificare a riscurilor asociate actului medical, următorul eveniment va avea ca temă Managementul riscului clinic și va fi programat pentru începutul anului 2019; revenim cu informații complete în cel mai scurt timp.
Mulțumim tuturor pentru participare și deosebita implicare!
Descarcă prezentarile:
–Dr. Răzvan Ioan GRECU
–Dr. Maria Elena COCUZ
–Dr. Dragoș MARINESCU, Dr. Olivian STOVICEK
–Dr. Vasile CEPOI
–Dr. Adina GEANĂ
–Dr. Dan GAIȚĂ 1
–Dr. Dan GAIȚĂ 2
Galerie foto: