S-a constituit primul cluster medical din România!
Urmare a discutiilor si concluziilor din cadrul Forumului International pentru Turismul de Sananate (Bucuresti, 21 – 23 martie 2014) si a propunerilor privind consolidarea, dezvoltarea si promovarea serviciilor medicale din Romania, Fundatia Amfiteatru, Asociatia Clusterelor din Romania si Asociatia Turismului Medical din Romania au initiat constituirea Clusterului Medical Sanatate Romania. In acest context, in data de 15 aprilie 2014 s-a constituit clusterul ”Sanatate Romania”, pentru utilizarea resurselor si acumularilor din domeniu intr-o organizare flexibila, moderna, capabila de stabilirea unor raporturi active cu organizatiile similare (si nu numai) europene si internationale.
Potentialul uman si investitiile private in domeniul sanatatii pot face din Romania un actor important al pietei serviciilor de sanatate din Europa. Acest potential poate fi afectat pozitiv sau negativ de mutatiile care au loc mai ales pe plan european. Alaturi de alte documente programatice, Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European si a Consilului din 9 martie 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale trans-frontaliere, poate fi considerata o mare sansa pentru tara noastra dar, totodata si o posibila cale de transfer a unor resurse nationale catre alte zone daca nu exista preocupare pentru calitatea produselor si serviciilor si utilizarea competitiva, prin inovare si retehnologizare a structurilor si instalatiilor existente, marketing adecvat, preocupare pentru dezvoltarea capitalului uman.
Intr-o competitie puternica se pune problema increderii in serviciile de sanatate din Romania. Un cluster medical este o organizatie independenta, formata din spitale, clinici, profesionisti din domeniul medical, autoritati, universitati, agentii de turism, hoteluri, transportatori, etc. Un astfel de grup este sustinut de catre toti membrii si reprezinta interesele tuturor membrilor. Clusterul poate fi, de asemenea, sustinut de programele de finantare nationale si europene, s.a.m.d.
S-a avut in vedere ca actiunile colective orientate cu atentie de catre membrii clusterului produc adesea rezultate pe care membrii individuali nu sunt capabili sa le obtina de catre sau pentru ei Insisi. De asemenea, pentru pacientii din alte tari, trebuie sa existe increderea si reputatia ca locatia are asistenta medicala de calitate extrem de ridicata, infrastructura si sprijin al autoritatilor. Nici un membru individual nu poate face de unul singur acest lucru.
Clusterul „Sanatate-Romania” va adopta si promova standarde ridicate de ingrijire medicala, etice si profesionale. Aceste standarde vor trebui sa fie elaborate pe baza cerintelor medicale existente, nationale si internationale. In cele din urma, sistemele de acest tip sunt create pentru a se ocupa in mod corespunzator de pacienti, iar pentru a-si atinge obiectivele clusterul poate crea auto-reglementare.
S-a pornit de la premiza ca in competitia globala pentru piete, sansele succesului economic al unei tari sau al unei regiuni se bazeaza pe specializarea ofertei si concentrarea eforturilor de dezvoltare spre domenii cheie unde detin avantaje competitive, resurse si competente.
Scopul principal al clusterului este de a creste reputatia si de a consolida increderea in calitatea serviciilor medicale pentru pacientii/clientii din Romania sau din strainatate.
Consiliul de conducere a clusterului “Sanatate-Romania”este format din 16 membri iar presedinte al acestuia a fost desemnt Dr. Lucian Florea (Director General al Centrului de Diagnostic Imagistic Neuromed) .
{joomplucat:4 limit=5|columns=5|ordering=random}